een gezonde Sint & Piet feest

Het is weer die gezellige tijd van het jaar, waarin we ons verheugen op de komst van Sinterklaas en zijn Pieten! En wat is Sinterklaas zonder heerlijke chocolade & snoepgoed? Dit jaar wil ik jullie tonen dat je een twist kan geven aan het traditionele Sinterklaas Snoepgoed en je inspireren met gezonde en heerlijke alternatieven.

Bij Sinterklaas denken we al snel aan chocoladeletters, pepernoten en marsepein. Maar wat als we je vertellen dat je kunt genieten van heerlijke chocolade treats zonder je schuldig te voelen? Ik geef jullie enkele lekkere recepten die de traditie van Sinterklaas combineren met gezonde ingrediënten en geen geraffineerde suikers! 

Gezonde choqola figuurtjes
→ meer informatie vind je terug op www.choqola.be

Huisgemaakte marsepein

Nodig: 150 gram witte amandelen, 50 gram ahornsiroop voor de kleur kun je rauwe cacaopoeder, of biologische bieten poeder aan toevoegen

→ Doe de amandelen in een foodprocessor en maal ze eerst wat fijn. Doe er daarna de ahorn bij en maal verder tot een mooie bal. Je kunt er het poeder door kneden. Even laten rusten (30min in frigo) en dan kun je figuurtjes mee maken of lekker mee smullen

Huisgemaakte speculoos

Nodig: 150 gram speltmeel, 100gram amandelmeel, 5gram wijnsteenbakpoeder of baking soda, 10gram speculaaskruiden, 60gram kokosbloesemsuiker, 55ml plantaardige drink (nammm of ongezoete amandelmelk), 70gram gesmolten kokosolie, afwerking: amandelschilfers

→Verwarm de oven voor op 180°C. Doe alles samen in de kom en meng alles samen. Daarna kun je kiezen om 1 grote koek op je ovenplaat te maken en als het gebakken is kun je er stukjes van kraken. Of zoals wij het deden kun je kleine koekjes of vormpjes maken.

Doe de bakplaat in de oven en bak het +/- 20 min in de oven.

Huisgemaakte speculooscake

Nodig: 250gram amandelmeel, 200ml ongezoete amandeldrink (je kunt ook de plantaardige drink van NAMMM gebruiken die ik aanraad in mijn trajecten! ), 1,5 el speculaaskruiden of peperkoekkruiden, 110gram dadels, 1 lijnzaadei (1 el lijnzaad, 3el water), 150gram ongezoete appelmoes (3 appels in blokjes even aanstoven tot ze zacht zijn en daarna met puree stamper plat duwen), 50gram gesmolten kokosolie, 2tl wijnsteenbakpoeder, snufje zout, afwerking amandelschilfers

→ Maak je lijnzaad ei. Schil daarna je appels en maak ze klaar. Eenmaal dit is afgekoeld kun je verder doen. en week de dadels zeker een halfuurtje in water. Verwarm je oven op 180°C.

Doe alle droge ingrediënten (meel, kruiden, wijnsteenbakpoeder en zout) bij elkaar. Doe daarna de dadels , plantaardige drink en kokosolie in een blender en mix dit tot een mengsel. Daarna kun je alles samen in een kom doe en met een spatel roeren. Doe het in een bakvorm en zet het +/- 40 a 45min in de oven.


Cacao-Dadeltruffels:

Nodig: 250 gram chocolade (vivani heeft 99% oftewel kun je Choqola gebruiken zie hierboven!) 2 rijpe avocado’s, 4 dadels, snufje zeezout, 50gram hazelnoten

→ Als je chocolade gebruikt, smelt ze eerst. Doe de hazelnoten in de blender en mix ze fijn. Daarna onpit je de avocado’s en mix ze fijn met een blender. Giet alles samen en mix kort tot een mengsel. Plaats het even in de frigo of in de diepvries tot het een stevig deegje is. Daarna kun je er balletjes van draaien.

Tag je mij met @forrestfood.be als je deze lekkers maakt! 



Het zijn niet alleen de recepten die het verschil maken, maar ook de keuzes die je maakt bij het bereiden en genieten van deze traktaties. Hier zijn enkele tips:

  • Gebruik natuurlijke ingrediënten zoals honing, ahornsiroop of dadels om suiker te verminderen. Miniem, een beetje kokosbloesemsuiker omdat dit een lage GI-gehalte heeft. 

  • Experimenteer met speltmeel, boekweitmeel en amandelmeel om je traktaties vezelrijk te maken.

  • Geniet met mate. Sinterklaas Treats zijn heerlijk, maar overdaad kan altijd beter vermeden worden.

Met deze gezonde alternatieven kun je genieten van de Sinterklaastijd zonder je zorgen te maken over je gezondheid. Verwen jezelf en je geliefden met deze heerlijke lekkernijen en vier Sinterklaas op een bewuste en smakelijke manier!




Vorige
Vorige

Welke voedingsstoffen hebben een positief effect kinderen hun hersenen?