Mijn borstvoedingsverhaal

Toen ik zwanger was van Jari leek het me logisch om borstvoeding te geven. Mijn mama gaf borstvoeding aan mij en mijn 2 broers dus wilde ik dat ook doen. Totaal nog een ruwe diamant op dat gebied, maar met de hulp van mama zou dat wel lukken. De eerste dagen deed het wat pijn, ik kon zelf mijn tenen kraken, maar na 4 dagen was dit volledig voorbij. Ik heb toen een goeie 3 maand kunnen geven, daarna ben ik afgebouwd, want 1 september moest ik terug naar school. Achteraf bekeken was ik zo trots dat ik het op die jonge leeftijd toch heb gedaan. Al liep het niet altijd van een leien dakje. In juli merkte we dat Jari wat reageerde als ik wortel-sinaasappelsap dronk, dus moest ik dat vermijden. Het was ook zeer intens want alleen ik kon een voeding geven en als 16 jarige was dat zeer intens. Toch ben ik blij dat ik heb doorgezet.

Ik wist zoiezo al wanneer ik terug zwanger ging worden, ik ook borstvoeding ging geven. 8 jaar nadat Jari geboren was ben ik bevallen van ons 1ste meisje Djenna. Ook bij haar was borstvoeding een automatisme. Ik dacht zelf niet na over iets anders. Terug verliep dit eigenlijk vlot. Djenna hapte goed aan, geen last van kloven, borstontstekingen, …  Ik had me toen wel wat meer ingelezen over borstvoeding, maar ook niet veel en deed gewoon wat ik dacht dat wel ging lukken. Ik heb met veel  geluk 7 maand kunnen geven. Had ik toen goeie begeleiding gezocht of gehad dan ging ik zeker veel langer kunnen geven. Ik ben toen gestopt omdat Djenna altijd 30 min aan 1 borst ‘dronk’ en ik gaf 2 borsten en was dus iedere dag 1u per voeding bezig was, zeer intens. Had ik toen geweten dat ze eigenlijk gewoon tutterde dan gingen die voedingen veel minder lang duren. Maar ik ben blij en trots dat het zo goed verliep. Achteraf ,rond haar 8 maand, zijn we te weten gekomen dat Djenna allergieën heeft. We hebben toen een hobbelige weg afgelegd. Toen kreeg ik wel even spijt gekregen dat ik gestopt was, want het zou zoveel makkelijker geweest zijn moest ik toen weten wat ik nu wist. Maar dat zijn dingen waar we nu niets meer aan kunnen veranderen.

Ik werd zwanger van Inaya en eigenlijk moest de vraag niet meer komen, want ook ons kleinste spruitje zou borstvoeding krijgen. Ik had mij deze keer voorgenomen om mij goed in te lezen. Een vroedvrouw en lactatiekundige te nemen en ik wilde eigenlijk wel zeker 1 jaar halen. We zagen wel wat ging komen. Inaya hapte wat moeilijker aan en ik had de eerste dagen ook verschrikkelijk veel last van kraamstuwingen. Maar uiteindelijk verliep daarna alles weer zeer vlot… Inaya dronk iedere 2 u zowel dag als nacht wat normaal is, want moedermelk verteert na 1,5uur. Het was zwaar, maar de moeite waard. Tot Inaya  veel weende en niet wilde slapen. Toen kwamen we ook te weten tegen welke voedingsmiddelen Inaya niet kon. Daarna sukkelde we met haar gewicht, waardoor ik extra na een voeding moest kolven en ik haar ‘s nachts wakker moest maken. Aan opgeven dacht ik totaal niet en tot de dag van vandaag ben ik nog altijd blij dat ik heb doorgezet. Het was intensief iedere 2,5 a 3u zowel tijdens de dag als ‘s nachts. Inaya dronk tot ze ongeveer 2,5 jaar was. Ze vroeg er ‘s avonds veel minder naar waardoor het langzaam uitdoofde. Eenmaal we eventjes waren gestopt vroeg ze er af en toe wel naar, maar we waren beide zeer tevreden met ons avontuur.

Gelukkig kreeg ik tijdens het 1ste jaar van Inaya veel hulp en steun van mijn vroedvrouw Minke van de vroedvrouwpraktijk ‘MoederThuis’. Zij heeft mij altijd gesteund en tips gegeven. Ook Mehdi zijn steun was zo fijn. Hij zou het ‘s nachts soms wel eens willen over nemen wat natuurlijk niet lukt, maar hij doet zoveel andere dingen. Ook op de facebookpagina ‘la leche league Vlaanderen’ kon ik altijd met mijn vragen terecht, die waren ook een grote steun toen het was stroever verliep. Op die pagina kun je vragen stellen aan mama’s met ervaring en aan lactatiekundigen. Door alle verhalen van andere mama’s te horen krijg je echt motivatie om verder te doen. 

 Deze blog hierboven schreef ik in 2019. Toen was er nog helemaal geen sprake van een 4de kindje. Ondertussen zijn we 5 jaar later en is ons jongste Spruit Nyo geboren. Ook hij krijgt nog altijd borstvoeding. Maar ik moet eerlijk zijn dat deze keer het wel wat moeilijker viel. De voeding geven aan hem lukte wel zonder problemen, maar het was zo intens en vermoeiend. Nyo heeft heel lang iedere 45min a 1,5u gedronken. Dit gecombineerd met een zelfstandige zaak was zeer intens. Vaak stond ik echt op het punt om te stoppen, maar ik wist van mezelf dat ik het mij ging beklagen. Ondertussen zijn we 20 maand verder en kan ik zelf perfect mijn eigen grenzen aan Nyo aangeven, en kan hij zelf aangeven wanneer hij nog wilt drinken. Kolven ben ik gestopt sinds hij 17 maand was en tijdens de dag drinkt hij gewoon wat amandelmelk (Let op alleen amandelwelk wordt zeker afgeraden op die leeftijd, maar Nyo drinkt nog zeker 5 keer borstvoeding!). Een hele rollercoaster, maar blij dat ik hem dit nog altijd kan geven! Na 4 keer borstvoeding geven kan ik echt wel aan geven dat ieder kind en iedere mama uniek is. Ik heb helemaal geluk gehad dat ik geen borstontstekingen, kloven heb gehad. Wel moest ik van alle 4 kinderen op ‘dieet’ wat wel een grote impact had de eerste periode. Ondertussen had ik mij daar al heel erg goed in ingelezen en viel dit bij Nyo heel erg goed mee. Maar ik kan geloven als je een waslijst van voedingsmiddelen krijgt die je beter laat voor jou baby dat je even ‘tielt’ slaat of dat je al vlugger denkt aan opgeven!


Ben ik fan van borstvoeding?
Ik vind borstvoeding iets zeer natuurlijks dat we mee hebben gekregen van moeder natuur. Maar ik begrijp ook volledig de mensen die bewust kiezen voor flesvoeding. Ik vind het zo belangrijk dat je je eigen keuze volgt, het is belangrijk dat je je eigen gevoel volgt. En sta je niet 100% achter borstvoeding dan is het ook moeilijk om het vol te houden. Ik heb veel geluk dat mijn lichaam ‘gemaakt’ is om borstvoeding te geven. Kloven, borstontstekingen, spruw,… dat zijn allemaal dingen die ik bij alle 4 de kids nog nooit heb gehad, maar dat zijn dingen die zeer pijnlijk zijn en waardoor je toch snel zou afhaken. Volg je gevoel daarin!! En mensen die er toch aan beginnen en twijfelen sta ik met veel plezier bij, stuur je door naar een fantastische lactatiekundige en bekijken we samen hoe we je voeding optimaal kunnen krijgen zodat jij en jou baby genoeg voedingsstoffen binnen krijgen!

Borstvoeding is belangrijk voor onze baby hun darmen. Menselijke moedermelk is de belangrijkste voedingsbron voor pasgeboren baby's. Het bevat veel microben die een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van het immuunsysteem van een kind en die helpen beschermen tegen infecties en ontstekingen. Het is bekend dat moedermelk rijk is aan de microbiële gemeenschap die de ontwikkeling van het darmmicrobioom van baby's die borstvoeding krijgen ondersteuning.

Twijfel je over de juiste voeding tijdens de borstvoedingsperiode? Stuur mij een berichtje of boek een sessie en samen kijken we dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt voor zowel jij als voor jouw baby.




Vorige
Vorige

Voedzaam ontbijt of tussendoortje: BANANENBROOD

Volgende
Volgende

Welke voedingsstoffen hebben een positief effect kinderen hun hersenen?